Wednesday, November 17, 2010

Majsbröd

Majsbröd är en jätteviktig inslag i amerikanska matkultur. Det är även inspiration till bloggens namn, och är väldigt enkelt and kan lättanpassas till vilket måltid som helst. Det är en vanlig "quick bread", dvs en bakverk eller bröd jäst på ett kemiskt sätt, med bakpulver eller med bikarbonat och surt ingredienser. Som de flesta snabb-bröd kan majsbröd bakas som pannkakor, muffins, eller som en stor limpa.

Du behöver:

25g smör
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl polenta (gärna fin-malen om du hittar den)
2 t bakpulver
0,5 dl socker (eller inte)
0,5 t salt
1 ägg
0,5 dl matolja
2,5 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Medan den värmer upp sig, stoppar i en 20cm gjutjärns panna med smöret i. Låt smöret smälter och pannan värma i ugnen medan man blandar ingredienser. Detta ger brödet en fin yta.

Blanda all torra ingredienser i en stor skål, gör sedan en liten grop i blandningen och blanda försiktigt äggen och oljan. Försök att inte blandar i de torra ingredienser. Man vill förhindra framkalla gluten i blandningen.

Tillsätta sedan mjölken, och blanda bara tills alla torra ingredienser blir blötta. Häll i gjutjärnspannan, och baka 30-40 minuter, eller tills den har fått fin färg.

Servera gärna som komplement till chili (med lönnsirap!), eller som muffins till frukost. Tillsätta gärna ost, frusen majskorn, eller smulat bacon innan man bakar.

No comments:

Post a Comment