Saturday, November 13, 2010

Makaroner och Ost

"Macaroni and cheese", som det heter på engelska, är en av de vanligaste rätter i amerikansk husmanskost. Rätten nämns ofta i pop-kulturen och är ett vanlig inslag på en typisk "pot-luck", eller knytkalas. Det liknar ett potatis gratäng, fast med kokt pasta i stället för potatis. Ingen märkvärdigt över det hela.

Förmodligen den vanligaste sättet rätten tillagas idag är från ett pulver paket i kartong av märket Kraft. De som önskar sig en sån upplevelse för söker sig till Grey's eller ICA Focus i Göteborg, där den oftast finns. Men det är inte att rekommenderas.

Följande är en riktig Macaroni and cheese, men receptet är väldigt flexibelt. Använder vilket ost som helst i såsen, och blanda gärna i lite skinka eller grönsaker om man ska har rätten till en hel måltid.


300 g pasta i små former
25 g smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
100 g (eller mer) ost, upphackad
salt och peppar
ströbröd

Sätt ugnen på 200 C. Koka upp pasta vatten, och under tiden förbereda ingredienser till såsen. I ett kastrull smälter smöret och tillsätta vetemjöl. Rör om lätt tills mjölet bryner lite, och sen tillsätta mjölken. Rör då och då, och när den börjar tjocknar tillsätta osten. Salt och pepprar efter smaken.

Häll kokt pasta i en ugnsform, och rör i såsen. Om man har ska ha skinka eller grönsaker till, så får man rör i såna nu också.

Täcka det hela med ströbröd, och baka i ugnen tills ströbrödet har fått lite färg. Som man kanske kan förstår går det bra att förbereda rätten lite i förväg för att sen baka i ugnen direkt innan det ska serveras. På det här sättet frigöras man att fokusera på annat de sista minuterna innan måltiden, till exempel om man ska steka kött till.

No comments:

Post a Comment