Thursday, November 25, 2010

Glad Thanksgiving!

Jo, det är Thanksgiving idag. De som har mycket kontakt med kollegor i USA känner säkert till det här, och faktum är att det är verkligen en av de allra största helgdagar i USA. Familjer reser över hela landmassan för att träffa släktingar och äta kalkon, och eftersom så många har åkt så långt är imorgon, "Svarta Fredag", USA's enda klämdag.

Och det stämmer, i stort sätt alla (utom förstås vegetarianer, det alltid finns minst en) äta kalkon. De nyanlända kan fira lika väl som de som har varit i USA i flera generationer eftersom det finns ingen direkt koppling till en specifikt religion, även om det är en rätt religions-laddad dag.

Men för oss amerikaner i Sverige är det en vanlig dag. Vi fira på lördag istället, och festligt ska det vara!

Menyn är ganska flexibelt, men det bör alltid finnas:

Kalkon
Stuffing
Potatis mos
Sås
Sötpotatis
Tranbärgele, -sylt, eller -chutney
Pumpapaj

Det brukar finnas några typer av grönsak till, som brysselkål eller liknande. Också bröd, ost, och liknande tilltugg. Och så klart minst en efterrätt paj till.

I år kommer vi, för tredje året i rad, fritera kalkonen. Det är en ganska spektakulärt sätt att tillaga middagens centrum, men är en säkert sätt att garantera saftig kött, även i bröstet. Processen kommer jag att skriva om senare.

No comments:

Post a Comment