Wednesday, December 1, 2010

Friterad kalkon

Att fritera kalkon hel blir allt mer populärt i USA. Det låter ganska vulgärt och "typiskt amerikansk" kanske, men är faktiskt en väldigt effektivt sätt att färdigställa den stora fågeln utan att torka ut köttet. Dessutom så frigörs ugnen till annat, vilket är bra på Thanksgiving, med alla dessa tillbehör.

Metoden passar också bra till den typisk kalkon storlek i Sverige, någonting mellan 3,5 och 6 kilo. Ugnar i Amerikanska kök brukar vara betydligt större än de vi har i Sverige, och en typisk Amerikansk Thanksgiving kalkon väger omkring 10 kg.

Vi behöver:
En stor, hög kastrull, kring 25 l
En gasplatta som passar kastrullen
20 l matolja
2 m rostfritt kedja, med schackel
En kalkon

Börja med att binda upp fågeln med kedjan. Öppningen ska helst rikta nedför, so att olja läcka ut när man dra upp den. Dra kedja genom hela kalkonen genom nacken och, fastnar den kring fötterna. Sedan binda runt vingarna och bröstet, och till sist binda fast änden vid nacken. Ungefär så här:

Man bör kolla hur mycket olja krävs för att täcka hela kalkonen genom att fylla kastrullen med en lika mängd vatten. Jag brukar behöver ungefär 18 liter rapsolja, inhandlat i stora dunkar. Det kan tar lång tid att värma upp oljan till friterings temperatur. Räkna med ett par timmar i alla fall. Här måste vi säger några ord om säkerhet: var försiktigt! Öppen eld och stora mängder flamhärdigt vätska är ingen bra kombination. Alltid står vakt över din olja, och var beredd för olyckor! Ser till att kalkonen har tinnat totalt innan man fritera den.

Låt oljan kommer till rätt temperatur. Använder en friterings/godis termometer, och när det har blivit 170 grader kan man försiktigt släppa ner kalkonen i oljan. Man brukar säger att man ska låter kalkonen fritera 9 minuter per kilogram, alltså en halv timme till en timme brukar räcker.


Så där ja! En hel kalkon i 45 minuter. Stuffingen och såsen måste göras på annat sätt än så man brukar göra, men det är lätt ordnat. De som har smakat friterad kalkon vet att det finns få nackdelar med den här metoden. Köttet blir väldigt saftigt, och Thanksgiving blir inte förstörd av torr bröst kött!

No comments:

Post a Comment