Wednesday, December 29, 2010

Efter-jul Mole

Mole, en choklad-och chili baserad sås som serveras med kalkon eller kyckling kanske förknippas mer med det Mexikanska köket än den Amerikanska. Men det var en av mina favoriter när jag växt upp, och varje gång jag åker hem så måste jag ta en mole på en bra Mexikansk restaurang.

Den vanliga receptet har stor variation och brukar tar hela dagen, om inte flera dagar att tillaga. Ingrediens-listan är också lika lång som ens arm, och innehåller minst ett halv dussin saker man inte kan få tag på här.

Grund principen är ganska enkelt, då: bryna nötter och kryddar i en kastrull, tillsätta buljong och torra tortillas, sudda länga, och sen tillsätta choklad och kalkon.

Det lustiga är att nästan allt det här finns omkring under juletiden, och när man har börjat tröttnar på helg-rester så kan man blanda de så här och får en mellan-dagarnas middags lösning av en helt annat och brytande karaktär.

Du behöver:

-Nötter (valnötter, pecan-nötter, pistasch, jordnötter, pumpa frö, pinje nötter) och sesamfrö
-Kryddar: chili (-frukt eller -pulver), vitlök, kanel, svartpeppar, nejlikör, kryddpeppar
-Buljong (om man har haft kalkon so har man förmodligen kalkon buljong hemma)
-Torkad bröd (några skivor)
-Några rutor mörk choklad
-Kött (helst färdig lagad kalkon)

Börja med at bryna nötter och sesamfrö i lite olja. Tillsätta kryddor efter smak och tillgång. När allting har fått lite fin färg so hälla i buljongen (3 dl kanske) och ett par torra brödskivor som förtjockningsmedel. Lått allting puttra lite på svag värme i minst en timme.


Tillsätta sedan choklad efter smaken. Egentligen så ska det vara osötade choklad, men detta är svårt att får tag på, och man kanske har lite 72% eller något hemma, så använder det. Ett par rutor räcker långt. Den får fin färg och en special doft.

Det är nu också man blandar i sina kalkon-rester, och låter alla smakar blandar.

Servera med varma tortillas och spanska ris!

No comments:

Post a Comment