Wednesday, December 8, 2010

16 Bönsoppa

Bönsoppa, en ganska enkelt, mättande rätt som har sina rötter i nästan all matkulturen. Sverige har torsdagens ärtsoppa, Italienarna sina olika minetrones, och Fransmännen sin cassoulet. Receptet jag använder är inspirerad av den enkel rätten som serveras dagligen till USAs senaten.

Här har jag en påse köpte på torghandel i Yakima, Washington-delstaten. Den är en blandning av 16 olika böntyper, som pinto, svarta, kikärter, osv. Påsen väger 800 gram och kostade $3, dvs 26 kr / kg.

Man kan använder så klart vilket bönor som helst för att göra soppa av. Släng de som är kvar i förpackningen i en bön-samlings påse och göra egen 3, 4, eller 5 bönor blandningar!

Torkade böner är mycket enklare att hitta i dagens Sverige än när jag flyttade hit för 12 år sedan. Då behövde man drar till hälsokost butiker eller olika butiker inriktad till olika invandrar-grupper för att hitta en stor sortiment med bönor som ofta var väldigt uttorkad.

För att göra en soppa behöver du:

300 g blandad bönor
150 g rökt skinka
2 morötter
3 stjälkar selleri
1 gullök
bladpersilja
timjan
1-2 lagerblad

Böta bönor i vatten under natten, eller koka upp i vatten och lät stå ett par timmar. Skölj bönorna, och sedan övertäcka med god marginal igen med färsk vatten. Koka upp bönorna, och kasta i skinka, delad i tärningar, och morötter, selleri, löken, och kryddorna, utom persiljan. Låt koka under låg temperatur ett par timmar, tills bönorna är genomkokta. Blanda i persiljan tio minuter innan soppan är färdig, och salta och peppra efter smaken.

No comments:

Post a Comment