Wednesday, December 8, 2010

Tapioka pudding

Tapioka i pärlform är ofta använt i den Amerikanska köket som förtjockningsmedel. Man hittar ingrediensen i paj recept, till exempel. Konsistensen är special, men den har inte så mycket smak i sig själv. Om jag har lite mjölk, grädde, och ägg över så kan jag enkelt använder den till en snabb efterrätt, en sorts vaniljpudding, som är ganska ovanlig i Sverige.

Men man måste, så klart, har lite tapiokapärlor i skafferiet. Den här är förpackningen som jag köpte i en asiatisk-matbutik för ett par år sen, och har precis taget slut. Jag får försöker hitta den igen.

Du behöver:

1 dl tapiokapärlor
6 dl mjölk, eller mjölk och grädde
1 ägg
1 dl socker
vanilj-extrakt (eller vanilj socker)

Börja med att blöta när tapiokan i 4 dl mjölk, i en ganska liten, tjock kastrull, gärna emaljerat gjutjärn. Den ska stå minst en timme. Sedan blandar i kvarstående ingredienser utom vanilj. Värma på medel temperatur på spisen tills den börja koka, sedan sänk temperaturen och rör nästan konstant i 20 minuter, eller tills tapiokapärlor är genomkokta och puddingen har tjocknat. Tillsatt sedan vanilj efter smak.

Serverar varmt eller kallt!

No comments:

Post a Comment